W restauracji należy utrzymywać czystość na możliwie najwyższym poziomie. Ważny jest porządek w każdym pomieszczeniu obecnym w lokalu.
Przedstawiamy kilka wskazówek mówiących jak dbać o odpowiedni poziom higieny w lokalu gastronomicznym
1. Porządek i czystość w kuchni – porządek w miejscu, w którym przygotowujemy posiłki jest niezwykle ważny. W restauracjach warto stosować profesjonalne środki czystości przeznaczone do kuchni. Każdy preparat ma swoje przeznaczenie i musi być stosowany zgodnie z wytycznymi podanymi przez producenta. Dzięki temu zapewniony jest nie tylko wysoki poziom higieny, ale też bezpieczeństwo. Dobrze jest przygotować sobie harmonogram i określić, które czynności należy wykonywać codziennie/kilka razy dziennie, a które raz na określony czas. Inne środki będą używane do czyszczenia codziennego, inne do dezynfekcji, a jeszcze inne do gruntownego oczyszczania silnych zabrudzeń. Czystość w kuchni to nie tylko idealnie umyte i błyszczące naczynia, ale również zadbane blaty, urządzenia kuchenne czy podłogi.
Ciekawym rozwiązaniem do kuchni profesjonalnych są produkty dostępne w formie koncentratów, przeznaczone do zastosowania w odpowiednich dozownikach. Polecamy skoncentrowane preparaty marki Diversey przeznaczone do profesjonalnego zastosowania, np.:
Produkty te nie zajmują dużo miejsca, są bardzo wydajne, wygodne w użytkowaniu.
2. Porządek i czystość na sali – chyba nikogo nie trzeba przekonywać jak ważna jest czystość w miejscu, w którym spożywamy posiłki. Prawdopodobnie nawet najlepiej smakujące i najpiękniej podane danie nie zrobi na gościach wrażenia, jeśli lokal nie będzie zadbany. Pamiętajmy o tym, aby czynności porządkowe w restauracji wykonywane były zgodnie z obowiązującymi normami, zaleceniami. Dbać należy między innymi o czyste stoliki, krzesła, podłogi, okna. Dobrze byłoby pomyśleć o odpowiednim wózku do sprzątania, który ułatwi nam wykonywane poszczególnych prac. Wybór konkretnego sprzętu uzależniony jest między innymi od tego, czy posiadamy duży czy też niewielki lokal.
-> Zachęcamy do zapoznania się z wpisem dotyczącym wózków do sprzątania marki Splast.
3. Porządek i czystość w toalecie – korzystanie z toalety powinno być dla gości komfortowe i wygodne, zapewniony musi być odpowiedni poziom higieny. Rozwiązania, które polecamy do toalet to między innymi:
- stosowanie odpowiednich środków czystości, które zapewniają wysokie standardy higieny
- stosowanie dozowników na papier toaletowy, ręczniki papierowe, mydło
- zakupienie solidnego, stabilnego kosza na odpady - lądują w nim między innymi zużyte ręczniki papierowe.
Dzięki używaniu dozowników papiery i preparaty są odpowiednio zabezpieczone przed wylaniem/wypadnięciem, zmoknięciem. Ograniczone jest również ich zużycie – dozowana jest odpowiednia ilość papieru czy też mydła. Ogranicza to straty produktów i zapewnia porządek w pomieszczeniu (papiery nie wypadają, preparaty myjące nie są rozlane).
W toalecie zastosować można także suszarkę do rąk. Zarówno dobre jakościowo dozowniki z ręcznikami papierowymi, jak i wysokiej jakości suszarki należycie spełniają swoje zadania. Warto zatem zastanowić się nad tym, które rozwiązanie w konkretnej sytuacji będzie lepsze.
-> Zobacz wpisy: "Jak wybrać suszarkę do rąk?" oraz "Czy warto zainwestować w dozowniki łazienkowe?".
Rozwiązania znanych i cenionych marek
Warto postawić na rozwiązania znanych i cenionych marek, które pomogą utrzymać odpowiednią czystość w kuchni, na sali, w łazience i w innych pomieszczeniach. Jest to zarówno chemia profesjonalna, jak i wysokiej jakości dozowniki, papiery higieniczne, sprzęt do sprzątania.
W naszym sklepie znaleźć można produkty takich firm jak Diveresy, Papernet, Lucart Professional, Splast, Vileda Professional oraz innych sprawdzonych marek.
Zapraszamy do kontaktu
Jeśli planujesz otworzyć restaurację, chcesz kompleksowo wyposażyć lokal w odpowiednie sprzęty i środki czystości, zastanawiasz się nad zakupem konkretnego produktu -> serdecznie zapraszamy do kontaktu. Doradzimy optymalne rozwiązania i podpowiemy, które produkty w konkretnym przypadku sprawdzą się najlepiej. Zamieszczone we wpisie wskazówki są ogólne i nie wyczerpują tematu – każdy lokal ma swoją specyfikę, indywidualny charakter. Chętnie odpowiemy na Twoje pytania dotyczące utrzymania czystości w konkretnej placówce.
Właścicielem niniejszej witryny jest firma Linea Jakubczyk - Kłeczek Spółka Jawna. Zabrania się kopiowania i rozpowszechniania treści zamieszczonych na stronie bez zgody właściciela strony.